Onwaarschijnlijk (goed)


Artiest Joris Vanvinckenroye kiest een door het toeval aangewezen bezoeker uit. Foto Cees Wouda

Onwaarschijnlijk (goed)


Artiest Kurt Demey doet met twee bezoekers het experiment Het Verbeelde Huis. Foto Cees Wouda

Onwaarschijnlijk (goed)


Een grote opkomst. We telden 417 bezoekers. Foto Cees Wouda

Eén onwaarschijnlijke gebeurtenis kan toeval zijn. Twee ook. Bij drie ga je twijfelen. Maar wat als die onwaarschijnlijke gebeurtenissen zich aan elkaar blijven rijgen zoals zaterdagavond gebeurde? Ruim 400 bezoekers vroegen zich af hoe het toch kon wat Rode Boom allemaal deed in de voorstelling Ongekende Evidenties, een mix van mentalisme, theater en muziek, overgoten met droge Vlaamse humor.

Verbijsterd
Het middeleeuwse erf van het Groene Huis in Schothorst vormde het bijzondere decor voor deze fascinerende en raadselachtige voorstelling. Bezoekers keken elkaar geregeld verbijsterd aan: hoe kan het bijvoorbeeld dat twee willekeurige bezoekers in gedachten door een onbekend huis gaan en allebei beschrijven dat er een groen kleed op de keukentafel ligt? En dat een derde later naar en echt huis in de buurt gaat en daar ook een groen kleed aantreft in de keuken?

Synchroniciteit
Was het net als bij metronomen die nooit exact dezelfde maat kunnen slaan, behalve als ze op een instabiele ondergrond staan, zoals artiest Kurt Demey liet zien? Of is er sprake van synchroniciteit, voorvallen die gelijktijdig optreden en in onze ogen een zinvol verband hebben, zonder dat dit noodzakelijkerwijs oorzakelijk is? Je hoofd gaat ervan tollen.

Wat is ons ontgaan?
De bezoekers genoten bijna anderhalf uur van een bijzonder vormgegeven reis langs toeval. Al bleven ze zich nog lang afvragen of het nou toeval was of niet. Vooral omdat de voorstellingen eindigde met deze zin: “Toeval is een gevolg van een oorzaak die ons is ontgaan”. Wij zeggen: Rode Boom, onwaarschijnlijk goed.

  14-08-2016

Ga terug